Simons Sida

Jag kan inte tillägga något till vår hemsida när det gäller hundar så jag tänkte jag kunde lista några av de konstiga saker som skiljer Sverige från England och påminner mig att jag inte är i England längre.  Jag talar inte om självklara saker som språket, skatter och mängden blondiner utan små saker som gör livet intressant.  Om det finns några engelsmän som bor i Sverige eller svenskar i England som har hittat likadana motsvarigheter, hör gärna av er! Maila mig!

 

simon.raymond@telia.com

 1. I Sverige finns peppar i karet med ett hål i och salt är i det med flera hål.  Det är tvärtom i England som förklarar varför jag oftast har peppar på pommes frites.
   

 2. Svart kaffe i Sverige betyder bara kaffe utan mjölk och utan socker.  Man kan inte säga svart kaffe med socker.
   

 3. Det enda stället man kan köpa alkoholhaltiga drycker starkare 3.5%, utom krogar/restauranger, är på statliga butiker vars namn är Systembolaget.  Detta skulle kontrollera landets alkoholkonsumtion genom att de är öppna kl.10 – kl.18 på vardagar och inte öppna alls på helger.  I vissa städer är de öppna på lördagar men bara i områden där det är lättare och billigare att åka till Danmark ändå! 

 4. När man inser något i England, lägger man ihop 2+2.  I Sverige lägger de ihop 1+1. 

 5. Att tala om vad klockan är för en engelsman i Sverige kan skapa förvirring.  När en svensk säger ”halv åtta”, betyder det ”halv sju” för en engelsman och vice-versa. 

 6. Att handla i England är ofta en tävling med kassörskan för att ha grejerna nerpackade innan hon säger summan.  I Sverige packar ingen ner förrän efter de har betalt. 

 7. En mil (mile) betyder tio kilometer i Sverige.  Nog sagt? 

 8. Ljusknappar i Sverige brukar finnas i midjehöjd och tryckas uppåt för att tända ljuset.  I England är de i axelhöjd och aktiveras neråt. 

 9. Vattenrör i svenska hus ligger djupt inne i väggarna för att förhindra frysning.  De finns utanpå väggarna i England så att de är lättare att reparera när de har frusit – såklart!

 10. Svenskarna skiljer tusental när det gäller siffror med punkt och decimaler med kommatecken. I England är det tvärtom. 

 11. Spelombud kan inte förlora i Sverige.  Oddset beräknas efter att alla insatser gjorts så att spelarnas vinst plus deras egen vinst inte kan vara mer än omsättningen. I England kan spelbolagen förlora pga att oddset bestäms redan när man spelar.

 12. När en svensk har avslutat en måltid, då lägger man sina bestick på "tjugo över fyra" på tallriken.  I England, lägger man dem på "half sex".  Har det något med tidsskillnaden länderna emellan att göra?!

 13. Engelska hålslag gör två hål i marginalen på pappret, medan de svenska gör fyra och inga av dem hamnar på samma ställe!! 

 14. I Sverige öppnas externa dörrar utåt (för att förhindra snödrivor att komma in förmodligen).  Detta gör engelsmän förvirrade eftersom dörrar öppnas inåt i England. 

 15. För att undvika kö i Sverige, har många populära affärer (Systembolaget, bageriet, banken, posten, apoteket osv) ett biljettsystem där man tar en nummerlapp vid ankomsten och väntar på sin tur. För det mesta, föredrar britterna att köa och glo ilsket på dem som försöker att tränga sig före.